DirectAdmin – MySQL Database & PHPMyAdmin

1) Maken van Databases
2) Toevoegen van gebruikers aan een Database
3) Veranderen van Database wachtwoorden
4) Uw database koppelen aan uw Scripts
5) Toegang tot phpMyAdmin

Dit document geeft u informatie over MySQL databases. Deze informatie omvat het maken van databases, verwijderen van databases, toevoegen van gebruikers aan een database, veranderen van database wachtwoorden en setting up uw database met scripts. Het control panel maakt database management makkelijk voor degenen die geen diepgaande kennis van het onderwerp hebben.

 

Maken van Databases

Vanuit het control panel menu klikt u het “MySQL Databases” pictogram en klik dan de “Create new Database” link.

Kies een naam voor de database die u helpt herinneren waar de database voor is. Bijvoorbeeld, voer “chat” in als de database is bedoeld voor een chat script. De database naam wordt altijd voorafgegaan door uw gebruikersnaam en een underscore. Als u “chat” kiest als naam, zal de database naam username_chat worden.

De database gebruikersnaam is de login naam van de database. Die kan hetzelfde zijn als de database naam. In het bovenstaand voorbeeld, hebben we gekozen voor een andere login naam (gary). Net zoals bij de database naam zal ook uw database gebruikersnaam worden voorafgegaan door uw gebruikersnaam en een underscore (username_gary in dit geval).

Nadat u de database naam en gebruikersnaam heft geselecteerd, voert u een database wachtwoord in en klikt op de “Create” knop.

 

Verwijderen van Databases

Een lijst van alle databases is aanwezig in het MySQL databases menu. Om een database te verwijderen vinkt u de box naast de database naam aan die u wilt verwijderen en dan klikt u op de “Delete Selected” toets. In het bovenstaande plaatje verwijderen wij de database naam username_data1.

 

Toevoegen van gebruikers aan een Database

Het kan zijn dat u meer dan één login naam en wachtwoord wilt toewijzen aan een database. Om gebruikers toe te voegen aan uw database volg de volgende twee stappen:

1. Vanuit het database menu klikt u op de naam van de database die u wilt veranderen.

2. Klik op de “Create New Database User” link aan de bovenkant van uw scherm.

3. Voer een gebruikersnaam en een wachtwoord in en klik op de Enter “Create” toets.

U kunt zien hoeveel gebruikers elke database heeft van het MySQL databases menu.

 

Verwijderen van gebruikers van een Database

Om database gebruikers te verwijderen moet u eerst op de database naam uit het MySQL databases menu klikken. In dit voorbeeld hebben wij geklikt op de “username_chat” database, welke twee gebruikers heeft (zie bovenstaand plaatje).

 

De username_chat database heeft twee gebruikers: username_chat (de gebruikersnaam is hetzelfde als de database naam) en username_gary2. Om een database gebruiker te verwijderen vinkt u de box naast de naam aan en klik de “Delete Selected” toets.

 

Veranderen van Database wachtwoorden

Om een database wachtwoord te veranderen klikt u eerst op de naam van de database in het MySQL databases menu. De lijst met database gebruikers zal verschijnen (zie bovenstaand plaatje). Om het wachtwoord te veranderen van de database gebruiker klikt u op de “Modify” link en voert u een nieuw wachtwoord in en dan klikt u op de “Create” toets. U hoeft het oude wachtwoord niet te weten om dit te kunnen veranderen

 

Uw database koppelen aan uw Scripts

De meeste scripts moeten vier dingen weten over uw database: de database naam, database gebruikersnaam, wachtwoord en hostnaam.

De database naam neemt altijd de volgende vorm aan: ControlPanelUsername_DatabaseName, waar ControlPanelUsername de inschrijf naam is die u gebruikt om toegang te krijgen tot het control panel. De DatabaseName is de naam die u heeft gegeven aan de database van het MySQL database menu. Bijvoorbeeld, als u zich inschrijft in het control paeel als “gary” en dan een nieuwe naam aanmaakt zoals “count”, de ware database naam gary_count zal zijn – u zult deze database naam willen ingaan naar uw script configuratie.

De database gebruikersnaam kan hetzelfde zijn als de database naam die u heeft gekozen voor een andere gebruikers naam voor de database. De database gebruikersnaam zal deze vorm aannemen: ControlPanelUsername_DatabaseUserName.

Het database wachtwoord wordt geplaatst tijdens het maken van een database. Het wachtwoord zou verschillend moeten zijn dan uw wachtwoord van het control panel. Het script zal het database wachtwoord moeten weten om de database te kunnen veranderen.

De hostnaam vertelt het script waar het toegang tot de database kan krijgen. Gewoonlijk wordt deze aangewezen als “localhost”, omdat het script en de databases op dezelfde server zijn gevestigd. Als het script niet toestaat om een tekst in te voeren in de hostnaam configuratie, moet u naar het IP adres van uw site gaan.

Notitie: Nadat u een database heeft gemaakt, zal het control panel u meenemen naar een scherm die u al deze informatie geeft. Neem de waarden van deze pagina en voer ze in, in uw script configuratie.

 

Toegang tot phpMyAdmin

phpMyAdmin is een hulpstuk geschreven in PHP dat u toestaat uw MySQL databases te administreren. U kunt SQLstatements uivoeren, werken met velden (toevoegen, uitgeven, verwijderen), werken met lijsten (creëer, verander, drop), creëer extra databases en veel meer. phpMyAdmin is bedoeld voor gevorderde gebruikers. De meeste PHP scripts zullen automatisch de database setup uitvoeren voor u, zodat u waarschijnlijk geen phpMyAdmin hoeft te gebruiken.

phpMyAdmin kan worden opgestart via http://www.uwdomeinnaam.com/phpMyAdmin. Vervang hierbij “uwdomeinnaam.com”  door uw eigen domeinnaam.

 

Terug naar het DirectAdmin overzicht !!