DirectAdmin – Bestandsbeheer
1) Navigeren
2) Rechten aanpassen
3) Beheer
4) Wachtwoord Beveiliging van mappen
Dit document verstrekt informatie over DirectAdmin’s ingebouwde bestandsbeheer. Bestandsbeheer staat u toe om volledig met het bestands systeem van de server interactie aan te gaan. U kunt door folders navigeren, bestanden kopiëren, bestanden verplaatsen, bestanden hernoemen, bestanden verwijderen, verander de rechten van bestanden, creëren van nieuwe folders, creëren van nieuwe bestanden, en het uploaden van bestanden door uw web browser.
Navigeren
Bestandsbeheer kan opgeroepen worden in het control panel door te klikken op het “Bestandsbeheer” pictogram. Een link naar bestandsbeheer staat ook links onderin het scherm.
Het navigeren door folders wordt verwezenlijkt door op de folder naam of het folder pictogram te klikken. (links van de folder naam). Bijvoorbeeld, klik de “domains” link (of folder pictogram) en u zult een scherm zien zoals het volgende:
U kunt altijd weer terug gaan naar het vorige door op de “../ Up a Level” link te klikken. De “bestandsbeheer” link aan de linker onderkant van het scherm zal u altijd terug brengen naar de hoogst mogelijke directory.
Bestanden kopiëren
Bestandsbeheer maakt het gemakkelijk om bestanden te kopiëren tussen folders. De eerste stap is om te navigeren naar de bron van de directory. Namelijk, ga in de directory waaruit u het bestanden wilt kopiëren. In dit voorbeeld zijn wij in public_html en wij willen license.txt kopiëren naar de public_ftp directory.
Ten tweede, vink de checkbox aan naast de bestanden die u wilt kopiëren. Dan, kies de bestemmings directory van het dropdown menu naast de “Verplaats naar ” toets. In het bovenste plaatje is de /public_ftp directory geselecteerd. Tot slot klikt u op de “Copieer naar” toets.
Bestandsbeheer zal u dan vragen of u bestaande bestanden wilt overschrijven. Als u “no” kiest, zullen alleen de bestanden die niet in de bestemmings directory bestaan worden gekopieerd. Wanneer het kopiëren is voltooid, zult u worden meegenomen naar de bestemmings directory, waar u de gekopieerde bestanden zult zien staan.
Bestanden verplaatsen
Om bestanden te verplaatsen gebruikt u dezelfde procedure als bij het kopiëren van bestanden, alleen klikt u de “Verplaats naar” toets in plaats van de “Copieer naar” toets. Wanneer het verplaatsen is voltooid, zult u worden meegenomen naar de bestemmings directory, waar u de verplaatste bestanden ziet staan.
Hernoemen van bestanden / Folders
Naast elke bestand/folder in de “Action” kolom (derde kolom) is een “Rename” link. Klik de link naast de bestanden of folder die u wilt hernoemen.
Eerst typt u de nieuwe bestand naam in. Als er al een bestand bestaat onder die naam, klik de checkbox als u deze bestand wilt overschrijven.
Verwijderen van bestanden / Folders
De stappen voor het verwijderen van een directory (folder) zijn hetzelfde als de stappen voor het verwijderen van een bestand. Let erop dat het verwijderen van een directory ook alles wist wat erin staat.
Eerst, vink de checkbox aan naast de bestand(en) en/of folder(s) die u wilt verwijderen. Dan klikt u de “Delete” knop rechts onderin het venster. Een popup zal verschijnen die vraagt: “Bent u er zeker van dat u deze bestanden wilt verwijderen?” Klik “OK.”
Rechten aanpassen
Het huidige permission level is vermeld in de lijst onder de “Perm.” kolom (tweede kolom). Om het permission level van een bestand of folder te veranderen:
1. Vink de checkbox aan (laatste kolom) naast de bestand(en) en/of folder(s) die u wilt veranderen.
2. Type het permission nummer in de tekst box.
3. Klik op de “Set Permission” knop.
Meest gangbare permission levels zijn:
Bestanden
600 Maakt een bestand ontoegankelijk
644 Leesbaar door iedereen (bijv. HTML documenten)
666 Bestand kan worden gelezen en worden verwijderd (bijv. voor HTML bestanden gewijzigd door scripts)
755 Bestand kan worden gelezen en uitgevoerd door iedereen (bijv. voor scripts)
777 Lezen en schrijven door iedereen (niet aanbevolen)
Mappen
711 De bestanden in de directory kunnen door iedereen worden gelezen, maar niet de directory inhoud
755 De bestanden en inhoud van de directory kunnen door iedereen worden gezien
777 Staat het volledig lezen/schrijven/verwijderen van een directory toe (niet aanbevolen)
Beheer
Nieuwe mappen maken
Het maken van een nieuwe folder is erg eenvoudig. Eerst bekijkt u in welke directory u de nieuwe folder wilt hebben. Bijvoorbeeld, als u http://www.domeinnaam.com/news/ wilt maken, dan zou u moeten gaan naar de public_html directory.
Daarna typt u de folder naam in aan de onderkant van het scherm en klik de “Create” toets. Let erop dat wanneer u probeert om een folder te maken die al bestaat deze de folder in geen geval zal beschadigen.
Nieuwe bestanden maken
Om een nieuw leeg bestand te maken:
1. Ga naar de directory/map waar u de bestand wilt hebben.
2. Type de bestands naam in, in de “Create New File” tekst box.
3. Vink”HTML template” aan om HTML tags in de bestanden op te nemen (optioneel)
4. Klik op de “Create” knop.
Bestanden wijzigen
Bepaalde bestanden kunnen binnen de bestandsmanager worden gewijzigd. Om een bestanden te wijzigen, klik de “Edit” link in de “Action” kolom naast de bestanden.
In dit voorbeeld editen we dns.html. Om het bestand op te slaan klik de “Save As” knop.
De “Preview HTML” knop zal het document in een nieuw venster openen, om u de web pagina te laten zien voor u hem opslaat.
Bestanden uploaden
1. Ga naar de directory waar u het bestand wilt uploaden.
2. Klik de “Upload files to current directory” knop aan de onderkant van het scherm.
3. U zult acht (8) velden zien. Klik de “Browse” knop om het bestand te selecteren die u wilt uploaden. Klik op “Upload Even More Files” wanneer u meer dan acht bestanden in één keer wilt uploaden.
5. Klik op “Upload Files.”
Wachtwoord Beveiliging van mappen
Vanuit het control panel klikt u op “Wachtwoord beveiligde mappen”. Als u nog geen wachtwoord beveiligde directories heeft klikt u op “Vindt een map om te beveiligen”.
U zult een lijst zien van uw public_html directories. Om een directory met een wachtwoord te beveiligen klikt u op “Protect” naast de folder die u wilt beveiligen. In dit voorbeeld zullen wij op “beta” klikken.
Daarna vinkt u het vakje aan de bovenkant van de lijst aan. Vul de Directory Prompt in (een beschrijving van het wachtwoord beveiligde directory) en de gebruikersnaam van de directory. Klik op “Save.”
Nu typt u het volledige adres van de folder in uw browser en zie wat er gebeurt…
Wijzigen van Wachtwoord Beveiligde Directories
Vanuit het controle menu klikt u op “Directory Password Protection”. U zult een lijst zien van de beveiligde directories. Bijvoorbeeld:
Klik op de directory naam om deze te wijzigen. Vanaf hier kunt u de directory weer vrijgeven, verander de gebruikersnaam (door een nieuwe in te voeren), verander het wachtwoord (door een nieuwe in te voeren) of creëer een nieuwe combinatie van wachtwoord en gebruikersnaam.
Terug naar het DirectAdmin overzicht !!